Stop haosului urbanistic. Azi cazul străzii Pictor Şerban Rusu Arbore

Exasperaţi de haosul urbanistic şi lipsa de viziune a celor din Primăria Suceava, oamenii care locuiesc în blocurile de pe strada Pictor Şerban Rusu Arbore au ajuns în pragul disperării. O parte dintre oamenii care locuiesc aici au reacţionat la semnalul de alarmă tras de Uniunea pentru Bucovina vizavi de această dezvoltare fără noimă.

La invitaţia acestor persoane, ne-am deplasat duminică după-amiază pe strada Pictor Şerban Rusu Arbore, stradă situată în spatele staţiei de combustibil OMV, la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni.

Ei bine, pe această stradă există deja 6 blocuri, două construite şi date în folosinţă în 2010, două blocuri sociale finalizate doi ani mai târziu şi alte două blocuri ANL care au devenit funcţionale în toamna anului trecut. În total, aici sunt 200 de apartamente, ceea ce înseamnă minim 300 de autovehicule.

Pentru că totul este făcut la voia întâmplării, aici nimeni nu a gândit parcări pentru locatari, aşa încât în acest moment oamenii sunt nevoiţi să parcheze pe spaţiul verde. Spaţiu verde care în curând va dispărea pentru că Primăria va face parcări. Şi vine întrebarea: unde vor fi cei 26 mp de spaţiu verde pe care legea îi prevede pe cap de locuitor? Nicăieri.

Başca faptul că pe 10 aprilie 2019, adică miercuri, locuitorii de aici sunt chemaţi la Primărie, la consultări, pentru a-şi da acceptul sau nu în vederea construirii unui nou bloc.

După cum arată zona pe care am vizitat-o duminică, e clar că pe terenurile private din capătul stânga al străzii Pictor Şerban Rusu Arbore vor apărea alte blocuri, vreo 3 după estimările de la faţa locului. Fie şi cu 5 etaje, aceste să zicem trei blocuri vor aduce încă vreo 100 de oameni şi vreo 150 de autovehicule. Şi aici vorbim de cifre minimale, pentru că în realitate vor fi mai multe blocuri.

Asta va face ca zona să se transforme într-o aglomerare de nedescris. Iar teren pentru alte potenţiale blocuri încă există.

Iniţial, după cum spuneau oamenii care locuiesc aici, zona era prevăzută cu două străzi, cea actuală, adică Pictor Şerban Rusu Arbore, şi încă una, pe lângă sediul Direcţiei Agricole, cu bretele de legătură printre blocuri. Între timp, pe teren a rămas doar strada Pictor Şerban Rusu Arbore.

În momentul actual, semaforul care există la ieşirea de pe această stradă pe Bulevardul 1 Mai este setat la 9 secunde. Asta înseamnă că de pe această stradă pot ieşi 2-3 maşini înainte de a se face roşu din nou. Dacă vor mai apărea şi alte blocuri, şoferii vor avea de aşteptat probabil şi câte 15 minute.

Aceste aspecte nu sunt luate în considerare de absolut nimeni din Primăria Suceava, iar de aici şi până la haosul care se creează în Suceava nu mai este decât un singur pas. Şi acesta e doar un exemplu, pentru că Suceava este plină de astfel de situaţii.

Din acest motiv, Uniunea pentru Bucovina cere ferm reprezentanţilor Primăriei Suceava să facă analize serioase înainte de a aproba construcţia unor imobile care mai devreme sau mai târziu vor sufoca oraşul.

Hai să dezvoltăm Suceava, dar cu cap, nu doar de dragul de a spune că facem ceva. E timpul ca oamenii din Suceava să ia atitudine şi să nu se mai lase călcaţi în picioare de reprezentanţii unei administraţii locale extrem de slabă.

One thought on “Stop haosului urbanistic. Azi cazul străzii Pictor Şerban Rusu Arbore

  1. Mariana ignatescu says:

    Știați ca exista Studiu Geodezic efectuat de un conf universitar de la Timișoara pentru toată zona urbanistica a orașului plătit de primărie pentru PUG-ul din 1994 (valabil 10 ani) in care este interzis a se mai construi blocuri ma inalte de 3,4 etaje pentruca pinza freatica este foarte sus situata3,4m adincime peste tot???? Mai intii verificați dacă mai au PUG din 2004? Acesta are putere de lege și nu au voie sa-l încalce ,dar nu exista deloc!!!! Din aceste motive sunt peste tot in Suc zone cu multa apa in subsoluri, centrului orașului și cauza principala a plecării Hirbariei la vale. Protecția mediului, Inspecția in constructii direcția de sanatate publica sunt instituții doar pe hirtie!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *