Uniunea pentru Bucovina dorește ca tradițiile sa rămână vii

Ziua de 24 iunie are dublă semnificaţie pentru oraşul Suceava care este inima Bucovinei. Se sărbătoreşte ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul conform calendarului creştin ortodox dar şi Sânzienele care sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. In noaptea de 23 spre 24 iunie se spune că cerurile se deschid şi sunt posibile minuni pentru oamenii care au credinţă şi respect faţă de divinitate.

Despre tradiţiile de Sânziene se poate vorbi la nesfârşit dar nu trebuie uitate acele flori galbene numite tot sânziene din care se fac coroniţe ce se duc la sfinţit şi care apoi se păstrează în casă pentru vindecarea unor boli sau pentru alungarea spiretelor rele.

În zonele rurale, din Ţara fagilor fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coroniţe. Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă. Dacă coronița rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul.

Uniunea pentru Bucovina dorește ca tradițiile să rămnă vii. Tradițiile ilustrează o parte din viața și identitatea suceveanului, oferind un farmec și un interes deosebit pentru sărbatorile de peste an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *