24 Iunie – ziua iei românești

Uniunea pentru Bucovina dorește ca portul tradițional care reprezintă emblema identității noastre și o fărâmă din istorie să nu fie uitat și să fie transmis din generație în generație.

Din acest motiv dorim să vă reamintim de portul tradițional din zona județului Suceava. Ia reprezintă o importantă formă de cultură și cartea de identitate a zonei din care facem parte, ea este piesa principală a portului tradițional datorită motivelor cusute – se împarte în subzone etnografice precum Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Rădăuți și satele din jurul acestor orașe. Aceaste zone se remarcă printr-o unitate deosebită a elementelor ce ţin de ornamente, cromatică și linia specifică a croiului.

Iile sau cămășile sunt produse din bumbac sau cânepă, croite din 4 foi ce se strâng în jurul gâtului prin creți. Se ornamentează cu diverse culori, fire de aur și argint, mărgele. Iile din Bucovina sunt cu altiță și nu au guleraș, precum în alte zone. Altițele, mânecile și piepții sunt brodate în diverse motive: geometrice, florale, în imagini de păsări sau animale colorate.

Motivele de pe mâneci sunt așezate în linii înguste și diagonale, verticale sau orizontale. Mânecile iilor sunt de regulă bogat împodobite și se termină pe o manșetă formată dintr-un galon îngust. Partea de jos este și ea conturată cu motivul îngust de broderie, pe margine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *